Djurliv

Indonesien är ett av många länder i världen som har ett väldigt rikt djurliv. I landet lever över 500 däggdjursarter och närmare 200 av dessa arter är endemiska, vilket betyder att de är inhemska arter som inte lever någon annanstans. När det kommer till fåglar så finns det omkring 1 500 arter i Indonesien. Landet har även cirka 1 000 arter av grod- och kräldjur och 7 000 fiskarter.

Det är många saker som lockar turister till Indonesien och djurlivet är en av dem. Det är tack vare det tropiska klimatet som landet har en så pass stor biodiversitet. Många djur och organismer trivs här. Dock har den framrusande industrialiseringen i landet lett till att många djurarter numera är utrotningshotade. Mycket på grund av illegal skogsskövling som gått väldigt snabbt. Läs mer om detta och djurlivet i landet nedan.

Vad finns det för djur i Indonesien?

Indonesien är minst sagt ett rikt land när det kommer till djur och natur. Landet består av fler än 13 000 öar och alla dessa har ett rikt djurliv. Du hittar bland annat den sällsynta komodovaranen, den utrotningshotade orangutangen och den vackra sumatratigern, som även den hotas att bli utrotad. Landet har även ett otroligt rikt djurliv under vattenytan och detta är en av anledningarna till att många dykare och snorklare reser till landet.

Fågelarter finns det också gott om i landet. Du har kanske hört talas om den vackra rödblåa lorikiten som tyvärr också är en av de arter som smugglas ut ur landet. Det bästa sättet att uppleva djurlivet i Indonesien är genom att snorkla eller besöka en nationalpark där djuren är skyddade och tas hand om. Alla landets öar har som sagt ett rikt djurliv så du kommer garanterat att få uppleva det.

Upplev djurlivet i Indonesien

Det finns många sätt att uppleva Indonesiens djurliv på och då landet har ett rikt djurliv både under och över vattenytan så är det inte bara på land du kan upptäcka djuren. Som svensk kan du till exempel boka en kryssning i Indonesien. Under en sådan kryssning får du ofta chansen att besöka flera av landets tusentals öar och däribland Komodo där du kan beskåda den sällsynta komodovaranen.

Besöker du Giliöarna får du inte missa att ta en snorkeltur för att uppleva fiskar i alla möjliga färger. Vattnet är fantastiskt klart här så du kan enkelt se det frodande djurlivet under vattenytan, du behöver inte vara en van snorklare eller dykare för att uppleva det. Vill du få en skymt av orangutanger, som sorgligt nog är utrotningshotade i landet, kan du besöka nationalparken Tanjung Puting i Central Kalimantan.

Utrotningshotade arter i Indonesien

Som nämndes ovan så är orangutangen en av de utrotningshotade djurarterna i Indonesien. Orangutangerna lever på Borneo och man uppskattar att det finns omkring 50 000 orangutanger idag. Det som orsakat att populationen av orangutanger minskat är framförallt skövlingen av regnskog. Allt fler palmoljeplantager breds ut över områden där orangutangerna bor eller finner mat. Söker de sig till plantagen blir de dödade eller tillfångatagna för att hållas som husdjur trots att det inte är lagligt.

I Borneo finns även många andra djurarter, bland annat en del fågelarter, som är hotade av palmoljeplantagen. På grund av plantagen har regnskogen drabbats av många livshotande bränder som tvingat djuren att fly och många har kommit ifrån sina ungar. Även i andra delar av landet finns utrotningshotade djur, som svart makak som lever på ön Sulawesi och sumatratigern på ön Sumatra. Man har även problem med att utrotningshotade djur, som sköldpaddor, smugglas ut ur landet.

Hur kan du stödja djurlivet i Indonesien?

Den största boven i dramat är som tidigare nämnt palmoljeplantagen, som exporterar palmolja runt om i hela världen. Oljan användas i en rad olika produkter, allt från chokladen du äter till tvålen du tvättar händerna med. Därför kan du undvika produkter som innehåller palmolja. Du kan också aktivt hjälpa till på plats genom att ansluta dig till en av alla de organisationer som arbetar för att skydda djuren och förbättra deras levnadsförhållanden.

Sammanfattning

Indonesien är ett av de länder som har den allra största mängden djurarter i hela världen. De över 13 000 öarna är hem åt en rad olika däggdjur, fåglar, reptiler och mycket mer. Dessutom har landet flera tusentals fiskarter och är därför väldigt attraktivt som resmål för dykare och snorklare. Idag har landet tyvärr många utrotningshotade arter på grund av palmoljeplantagen men flera föreningar jobbar aktivt för djurens rätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *