Fakta om landet Indonesien

Indonesien är en republik med över 260 miljoner invånare varav många bor på världens mest befolkade ö – Java. Över 50 % av Indonesiens befolkning bor i storstäderna, där huvudstaden Jakarta räknas som en av världens största städer med runt 10 miljoner invånare i själva staden. Även den näst största staden Surabaya ligger på Java. Större delen av ön består av risodlingar och i många av de centrala regionerna är javanesiska det största språket.

Officiella språk är indonesiska, holländska och engelska. Över 700 regionala språk talas dock av de olika folkgrupperna där javaneserna utgör nästan hälften av befolkningen. Andra stora grupper är sundaneser och madureser. Det har bidragit till att indonesiskan för de flesta är andraspråk och det regionala språket det som talas till vardags. Nästan 90 % av befolkningen är muslimer, övriga består av en liten grupp kristna, hinduer, buddhister och inhemska religioner.

Ekonomi och naturtillgångar

Indonesien har stora naturtillgångar i form av olja, skog, mineraler, naturgas och jordbruk. Det som de flesta indonesier arbetar med är jordbruket, där man bland annat producerar ris, kryddor, kaffe och bananer till de närliggande länderna. Det finns även en gruvindustri som utvinner koppar, guld och silver. Fattigdomen har minskat i takt med att landet industrialiserades och ligger nu på cirka 10 %. Indonesien räknas idag som Sydostasiens största ekonomi.

Sedan Asienkrisen i slutet av 1990-talet har Indonesien alltså seglat upp som en stark ekonomi i världen och är medlem av G20, Opec och ASEAN. Landet ligger också strategiskt till rent geopolitiskt och med en ung befolkning finns förutsättningar för ekonomin att växa ytterligare så länge demokrati råder i landet. Idag försörjer sig befolkningen inom jordbruket, industrin och handel. Turismen ökar också på vissa öar, exempelvis Bali, och är en betydelsefull inkomst för landet.

Indonesisk kultur

Med alla de etniska grupper som Indonesien består av finns det flera olika kulturer och traditioner i landet. Den moderna indonesiska kulturen är en blandning från alla influenser men här finns också renodlade ursprungskulturer och traditionella danser som har sitt ursprung i hinduismen från Bali och Java. Ett exempel är wayang kulit, en skuggdans som också kan berättas med dockor och bygger på myter inom hinduismen. Kulturen innefattar också typiska tempel och krigsdanser.

Bali hade en egen mytologi innan hinduismen tog över som religion. Den byggde på en slags animism med kända gudar och karaktärer. När hinduismen tog över flätades den egna mytologin in i den balinesiska hinduismen, vilket är en av orsakerna till öns unika spirituella karaktär. Indonesien har också en tradition av att producera textilier och framförallt indonesisk batik, textilier som skapas med en traditionell färgningsteknik och bärs vid speciella tillfällen men även i vardagslivet.

Ett tropiskt klimat

Eftersom ekvatorn går tvärs igenom Indonesien råder ett tropiskt, fuktigt klimat över hela landet. Temperaturen håller sig runt 30 grader och i vissa delar regnar det året om, även om en officiell regnperiod infinner sig mellan oktober och april. De öar där det generellt regnar mest ligger i västra och norra Indonesien, medan de öar som ligger nära Australien har torrare klimat. Med tanke på det vidsträckta området finns här också flera olika ekosystem.

Tack vare den vidsträckta geografin och de många vulkanerna finns här både temperaturskillnader och en stor artrikedom, också beroende på att Indonesien till största del består av kust. Det innebär att du kan hitta vattenfall, vulkankratrar och nästan 200 olika endemiska däggdjur. Även 1 000 arter av grodor och över 7 000 olika sorters fiskar finns utspridda över Indonesien och landet har också cirka 50 nationalparker varav fyra är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Regnskogens betydelse

Den regnskog som finns i Indonesien tillhör världens äldsta och mest artrika. Mycket av den återstår trots att den skövlas för att ge utrymme åt bland annat oljepalmsplantager. Här lever många utrotningshotade djur som orangutanger, näsapor och malajbjörnar. Längst österut på Papua hittar du också olika pungdjur och paradisfåglar. Ännu fler arter har funnits i Indonesien som i början av 1900-talet var täckt av skog. Mycket har dock gett plats åt odlingar och använts till pappersmassa.

Flaggans symbolik och valuta

Den indonesiska flaggan är röd och vit och har traditioner från 1200-talet. Flaggan har betydelse för självständighetskampen och började användas kring 1920. Den upptogs på självständighetsdagen 17 augusti 1945 som officiell flagga, ett datum som numera är Indonesiens nationaldag. Den rödvita färgen var en helig färgkombination under 1200-talet och också en vanlig kombination i Sydostasien som har betydelsen av den fullkomliga människan. Som valuta använder Indonesien nya rupiah (IDR) som infördes 1965.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *