Guide till Indonesien

På denna sajt kan du ta del av allt du kan tänkas behöva veta om just Indonesien. Där bjuds du på en mångfald av kulturer, religioner och språk. 6 000 av alla öar är befolkade. Indonesien är ett populärt turistmål vilket är förståeligt med tanke på den fantastiska och fascinerande miljön men också alla upplevelser och aktiviteter som går att göra. Du kan bland annat besöka tempel eller njuta av svårslagna utsikter. Valmöjligheterna är många!

Den största av Indonesiens öar är Borneo, som delas med Malaysia och det lilla sultanatet Brunei. Då ekvatorn går tvärs igenom ön finns här tropisk regnskog och ett djurliv du inte hittar på andra ställen, som orangutang och trädleopard. Borneo, eller Kalimantan som den indonesiska delen kallas, passar dig som gillar spännande natur med unik flora och fauna. Här kan du vandra i nationalparker och njuta av stränder men också besöka traditionella små byar.

Bali – en populär turistö med unik kultur

Bali är en av de mindre bebodda öarna och tillhör Små Sundaöarna med Java och Lombok som grannar. Ön har blivit ett mycket populärt turistmål bland olika grupper, som charter för australiensare och som ett spirituellt hälsoresmål för européer. Balis ekonomi bygger idag i huvudsak på turism, vilket gör ön till en av de mest välmående i Indonesien. Ön är också till största del hinduisk, till skillnad från övriga Indonesien som är övervägande muslimskt.

Huvudstad på Bali är Denpasar med mer än en miljon invånare men det är Ubud uppe i bergen som är det mest populära resmålet för att upptäcka den hinduiska kulturen med hantverk, dans, musik och yoga. Bali har också blivit känt som ett surfparadis men stränderna lockar även barnfamiljer med dykning, snorkling samt långa stränder. Risfält, vulkaner och tropisk växtlighet är också ingredienser som gör Bali speciellt, tillsammans med hinduiska tempel och festivaler.

Upptäck Lombok med vackra stränder och surfing i världsklass

Granne med Bali ligger ön Lombok i provinsen West Nusa Tenggara. Ön är ett lugnare alternativ men bjuder på minst lika mycket upplevelser. Här finns Indonesiens näst största vulkan Rinjani, där den erfarne vandraren hittar vattenfall och storslagen natur. Södra delen av Lombok är känt i surfkretsar men här finns även den lugna turistorten Kuta med paradisstränder runt knuten. Lyxigare hotell och den berömda textilkulturen är annat som lockar på Lombok.

Något som du bör besöka i anslutning till Lombok är Giliöarna dit det går att ta sig med båt både från Bali och Lombok. Giliöarna består av tre öar där motorfordon är förbjudna och är perfekt att besöka för dig som vill komma bort från stressen i storstaden. Mest lugn och ro hittar du på Gili Meno och Gili Air, medan Gili Trawangan är mer utbyggt med hotell, restauranger och dykcenter.

Världsarvslistade Komodo nationalpark

Öster om Bali och Lombok ligger Komodo nationalpark utspritt på fyra vulkaniska öar. Här är klimatet ett helt annat och påminner mer om en savann med få regndagar och temperaturer över 40-strecket vissa månader. Detta klimat passar världens största ödla, komodovaranen, som endast finnas på dessa öar. Parken består av de tre öarna Komodo, Padar och Rinca och passar utmärkt både för vandring och snorkling bland koraller och färgglada tropiska fiskar.

Komodo nationalpark upptogs som världsarv 1991, inte enbart på grund av den endemiska komodovaranen, nationalparken är även ett biosfärreservat med över 1 000 fiskarter och 250 sorters koraller. Pink beach är också en av attraktionerna på ön Komodo, en paradisstrand där du kan snorkla i det artrika vattnet. Det är också en av de få stränderna i världen där sanden är rosa. Mellan öarna åker du båt, ofta på en chartrad tur med lokala guider.

Djungel och vulkaner på Sumatra

Indonesiens västligaste ö är Sumatra, en stor och folkrik ö där det dock finns gott om orörd djungel där det bor orangutanger, sumatratigrar och tapirer. I de många nationalparkerna hittar du också rafflesian, som är världens största blomma. En av de största sevärdheterna på Sumatra är Lake Toba, Sydostasiens största sjö som egentligen är en gigantisk vulkankrater. Vid sjöns stränder bor det kristna batakfolket som är en av de största inhemska grupperna i Indonesien.

Dykning och djurliv på Sulawesi

Ön Sulawesi mellan Borneo och Nya Guinea gränsar både till Stilla Havet och Indiska Oceanen och är en av Indonesiens mittersta öar. Här bjuds på mycket varierad dykning med orörda korallrev och ett klassiskt tropiskt klimat med mycket regn. Förutom dykning finns det också ett fascinerande tropiskt djurliv på ön, varav flera arter endast finns på Sulawesi. Den lilla apan Tarsier, svinhjort och dvärgbuffel är några av dem. Här finns också flera olika folkgrupper.

One Reply to “Guide till Indonesien”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *