Indonesiens klimat och natur

Indonesiens placering på ekvatorn har gett det ett tropiskt havsklimat och även en hög luftfuktighet. Havet har oftast en temperatur på 27–28 grader runt öarna. Svalare väder finner du endast i bergen och det enda stället kallt nog för snö är i Irian Jaya. Det regnar som normalt mest i norra och västra Indonesien, ungefär 2 000 mm varje år. De öar som ligger närmare Australien är lite torrare med ungefär 1 000 mm.

Mer än 50 % av Indonesien består av regnskog, vilket betyder att det finns många ovanliga djur och unika växter där. Du kan se palmer, fikusar och kan till och med hitta tusentals olika arter av orkidéer. Förutom djur och växter finns det även många vulkaner, risodlingar och mycket mer. För dig som vill få en chans att uppleva Indonesiens natur finns det flera alternativ i form av bland annat nationalparker och guidade turer.

Nationalparker

Det finns flera nationalparker och natur- och vildmarksområden för dig som vill uppleva både djur och natur. Du kommer där få se olika delar av vad som gör Indonesien till en så vacker plats. Det bästa sättet är att hyra en guide som tar med dig till olika platser och berättar mer om det ni stöter på. För att nå en del av dessa platser måste du dock vara beredd på att vandra ett tag.

En plats som många säger är värt ett besök är Komodo National Park. Där får du se den otroliga naturen som skiljer sig åt från resten av Indonesien. Du kan även få chansen att se varaner, vilka är stora ödlor. Om du ser en bör du vara lite försiktig ifall de kommer fram med tanke på att de kan vara farliga. Förutom det är Komodo National Park en fantastisk naturupplevelse.

 

Besök vulkanerna i Indonesien

Seremu, Bromo, Merapi, Rinjani och Mount Batur är endast en del av alla vulkaner som finns i Indonesien. Om du skulle vilja besöka dessa vulkaner kan du göra på olika sätt. Vissa vulkaner kan du besöka på endast ett par timmar medan andra är så pass höga och långt borta att du måste övernatta innan du når fram. Det är verkligen en fantastisk upplevelse att se vulkanerna i verkligheten.

Mount Seremu är en av de högre och är inte för nybörjare. Vill du besöka vulkanen är det bättre om du är en erfaren vandrare eftersom vägen dit kan vara både svår och ta tid. När du väl är framme kommer du dock snabbt glömma bort den jobbiga vägen dit och bara njuta av vad du ser. Föredrar du att inte vandra under en längre tid kan du istället välja en av de mindre vulkanerna.

De olika öarna

För att få den bästa bilden av allt Indonesien har att erbjuda när det kommer till klimat och natur kan du besöka de olika öarna. Du kommer på så sätt få se allt möjligt, från olika delar av naturen och växterna som finns på alla platser till spännande sevärdheter och annat roligt. Självklart får du då även uppleva havet och det finns platser där du kan dyka för att se det indonesiska livet under ytan.

Det är viktigt att vara försiktig när du utforskar olika delar av Indonesien, det finns alltid saker som kan skada dig och det gäller att hålla ögonen öppna. Det bästa är om du har en person med dig som känner till områdena och kan leda dig rätt samtidigt som den berättar mer om alla olika öar, växter och platser som ni ser. En guide vet alltid mer än vad det går att läsa sig till.

Mer om klimatet

Indonesien har sällan temperaturer under 30 grader. Regnperioden är mellan oktober och april men det är alltid en hög luftfuktighet. Under regnperioden regnar det lite mer än under resterande del av året och det blir lite svalare i luften. Det finns dock delar av Indonesien som inte stämmer in på denna beskrivning, exempelvis i vissa delar av djungeln regnar det nästan hela tiden. Hur naturen och klimatet ser ut kan skilja sig mellan de olika öarna.

Sammanfattning

Indonesien består av tusentals olika öar, den största delen av landet består av regnskog och har därför flera intressanta växter och en stor variation av olika djur. Det finns många spännande platser att se, både sådana du kan utforska själv och sådana där du bör betala en guide för att ta med dig på en guidad tur. Naturen och klimatet skiljer sig stort mellan olika delar och öar och de förtjänar alla ett besök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *