Populära resmål i Indonesien

Det mest besökta resmålet i Indonesien är Bali, en förhållandevis liten ö mellan Java och Lombok. Anledningarna till populariteten är många, dels är ön hinduisk vilket skiljer sig åt från övriga Indonesien men här har det också vuxit upp flera turistorter, där framförallt Kuta Beach har blivit ett populärt chartermål med många stränder som lockar. Här finns även hotell i olika prisklasser och en vacker solnedgång att njuta av.

Är du ute efter en mer exotisk upplevelse kan också Ubud uppe i bergen vara att rekommendera. Detta är Balis kulturcentrum med olika ceremonier och konsthantverk men platsen har även blivit en riktig populär destination för yogaentusiaster. Här är tempot betydligt lugnare, med spaanläggningar, risfält och svalare temperaturer än vid kusten. Välj mellan enkla boenden, vackra designhotell eller en villa med pool för din vistelse. Här hittas även gott om hälsosamma caféer och restauranger.

Giliöarna

Även om Bali är det mest besökta resmålet är det allt fler som kombinerar med en tur till Giliöarna. Hit kan du resa med båt både från Bali och Lombok, där resan från Bali tar allt från 45 minuter till tre timmar beroende på vilken färja du väljer. Den största ön heter Gili Trawangan och är populär bland backpackers då här finns billiga boenden men det finns också lyxigare resorts och villor.

På Gili Trawangan har du också flera restauranger och beachbarer att spendera tid på, medan den minsta ön, Gili Meno, endast har 400 invånare och är populär bland par som firar smekmånad. Här är det betydligt lugnare med fina stränder och goda snorklingsmöjligheter. Den mellersta ön heter Gili Air och är en kombination av de andra öarna. Här kan du både besöka barer och titta på fina soluppgångar i en perfekt lagom dos.

Lombok och Komodo

Lombok är lugnare med färre besökare än grannen Bali men är minst lika värd att upptäcka. Här finns vackra stränder och ön har också några av världens bästa surfställen. Ön domineras dock av sin stora vulkan Rinjani mitt på ön som även har en helig kratersjö. Tillsammans utgör de en nationalpark som är värd att besöka. Det går även charter till orten Senggigi på Lombok, där stränderna består av svart lava från vulkanen.

Komodo nationalpark består av några öar lite längre österut som också har blivit ett populärt resmål för den äventyrlige resenären. Hit får du ta dig på egen hand eller med gruppresor då du först flyger till Labuan Bajo för att sedan åka båt i nationalparken. Den främsta sevärdheten är världens största ödla komodovaranen som endast finns här. Här finns också vandring och en mängd marina djurarter som blåval, sköldpadda och kaskelot.

Borneo

Indonesiska Borneo kallas för Kalimantan men på indonesiska är det namnet för hela ön Borneo, världens tredje största ö. Detta är en mytomspunnen plats som korsas av ekvatorn och delas med Malaysia och Brunei. Den södra delen av ön tillhör Indonesien och här finns mycket av den tropiska regnskog som ön är berömd för. Här finns sju olika ekoregioner och en enorm mångfald av växter och djur, där den mest berömda är orangutangen.

Det finns flera nationalparker på Kalimantan där du kan se orangutanger, främst i Tanjung Puting nationalpark i västra delen. Där finns ett bestånd om cirka 4 000 apor. I nationalparken som är förhållandevis platt finns även andra typer av apor som makaker och gibboner. Även över 200 fågelarter har registrerats i parken, samt saltvattenkrokodiler. Orangutang Foundation är verksam i parken och sysslar med forskning och övervakning av den utrotningshotade orangutangen.

Java

Java är en tätbefolkad ö och även om huvudstaden Jakarta kan verka överväldigande finns här en hel del sevärdheter som inte bör missas. I kulturstaden Yogyakarta kan du uppleva dans, teater och det speciella skuggspelet wayang kulit, en gammal hinduisk tradition. Härifrån är det heller inte långt till de främsta arkitektoniska mästerverken i Indonesien, templen Borobudur och Prambanan, det ena buddhistiskt och det andra hinduiskt, och båda över 1 000 år gamla.

Sumatra

Indonesiens andra ö Sumatra är inte ett av de mest besökta resmålen men här finns mycket att upptäcka och framförallt är det nära till övriga Asien då det går färjetrafik till Malaysia. Sumatra är som en mix av hela Indonesien då här finns både regnskog, vulkaner och paradisöar utanför den norra kusten. Missa inte Lake Toba på norra Sumatra, Indonesiens största sjö belägen i en jättelik krater och även jordens största vulkaniska sjö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *