Resa till Indonesien

Du kan resa till Indonesien på flera sätt. Från Sverige går det charterresor till de populära öarna Bali och Lombok, ibland i kombination med Giliöarna, vilket innebär att du bokar flyg med hotell på någon av de mest populära semesterorterna. Du kan också resa på en gruppresa där flera av öarna besöks, även några av de mer avlägsna, och i paketet ingår ofta transporter och hotell samt en förutbestämd rutt.

Då resan till Indonesien innebär en lång flygresa kan det vara en fördel att kombinera med ett stopp i någon asiatisk storstad som Bangkok eller Singapore, på så sätt får du uppleva både en storstad och ett mer äventyrligt resmål i form av stränder och natur i Indonesien. Många av resebolagen erbjuder en kombinationsresa, men även om du åker på egen hand så går det inte att flyga direkt till Indonesien från Sverige.

Flygplatser och resmål

Flyger du från Sverige krävs åtminstone en mellanlandning, antingen i någon av gulfstaterna som Dubai eller Quatar, men du kan också åka direkt till Bangkok eller Singapore och ta dig vidare till de flesta orter i Indonesien därifrån. Du kan välja att flyga till någon av de stora flygplatserna i Jakarta, Denpasar, Surabaya eller Medan på Sumatra beroende på vart du ska i landet. Det finns sedan gott om inrikesflyg till de andra öarna.

Har du tagit dig så långt som till Indonesien vill du förmodligen se så mycket som möjligt av landet, eller åtminstone kombinera några resmål. Det gör du alltså bäst med inrikesflyg, vilket innebär att du kan flyga till Jakarta på Java och sedan ta dig vidare till exempelvis Bali därifrån. Du kan också flyga till Labuan Bajo i provinsen Nusa Tenggara för att sedan ta dig vidare med båt till nationalparken Komodo.

Resa i Indonesien med båt

Båt är också ett utmärkt sätt att ta sig runt Nusa Tengara eller Små Sundaöarna, speciellt de mer besökta resmålen Bali och Giliöarna. Det finns ungefär tio färjebolag på Bali som går till alla tre Giliöar. Den snabbaste överfarten tar drygt en timme, och det finns också goda förbindelser mellan själva Giliöarna. Från östra Bali går det även båtar över till den lugnare grannön Lombok, en resa på cirka fem timmar.

Båt går för övrigt att åka mellan flera öar i Indonesien, ibland kan turerna vara långa och flyget är att föredra, men en upplevelse i sig är båtsafari under några dagars tid i den indonesiska skärgården för att exempelvis uppleva hela Komodo nationalpark, som sträcker sig över tre öar. Du kan också ta båten till Indonesien, från både Singapore och Penang i Malaysia, till exempelvis Medan på Sumatra. Kan ofta vara billigare än flyg.

Visum och vaccination

Innan du åker till Indonesien kan det vara bra att ta reda på vilka vaccinationer som bör tas för att vistas i landet. I tropikerna är både hepatit A, gula febern och tyfus lämpliga vaccinationer, men även malariatabletter är nödvändigt att ta med om du ska vistas på landsbygden. Indonesien kan också få utbrott av denguefeber både i Jakarta och Bali. Eftersom dengue sprids genom myggor kan du ta med ett riktigt bra myggmedel.

För att resa in i landet behöver du ett pass som är giltigt sex månader efter utresa. Vid ankomst till Indonesien behöver du inte längre ansöka om turistvisum om du ska stanna mindre än 30 dagar. Detta gäller dock särskilda godkända flygplatser och hamnar, där Denpasar på Bali, Jakarta, Surabaya, Medan och Batan ingår. Du bör också ha en giltig returbiljett som visar när du tänker lämna landet och resa vidare.

En bra reseförsäkring

Ska du resa till Indonesien bör du också ha en giltig reseförsäkring. Ska du stanna upp till några veckor täcker ofta din hemförsäkring eller ditt kreditkort för resan, då detta täcker upp till 45 dagar. Ska du vara borta längre än 45 dagar eller ägna dig åt någon typ av sport som dykning så kommer du behöva en separat försäkring. Då kan du kontakta någon av de försäkringsbolag som specialiserar sig på just reseförsäkringar.

Tips inför resan

Några saker kan vara bra att känna till innan resan till Indonesien. Landet har tre tidszoner där den västindonesiska zonen ligger 7 timmar före svensk tid under vintern. Indonesien har ett jämnt och varmt klimat året runt, men du bör ändå ha koll på när det är regnperiod i vissa områden eller speciella helgdagar som gör att allting är stängt. Kranvattnet bör heller inte drickas i Indonesien, håll dig till vatten på flaska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *